Mag een art director zich ook aan het schilderen zetten?

www.laurentvanloon.com

Sinds begin dit jaar werken Johan en ik voor Mankind, uitvinder van het digitale canvas voor beeldende kunstenaars. Bij dit fantastische project worden 4 grote schermen verbonden met robotarmen. De visuele mogelijkheden zijn onbeperkt. De opmerkelijke installatie was onlangs een grote publiekstrekker op het lichtfestival in Gent.

Bezieler Erik Van der Borght is van mening dat de beeldende kunst dringend aan digitalisering toe is. Daardoor ben ik mijzelf – zoals gebruikelijk – weer vragen gaan stellen over wat ik aan het doen ben. Ik ben namelijk al een viertal jaren bezig met schilderen. Figuratief, op canvas, op hout, op karton. Met andere woorden: absoluut niet digitaal.

De vraag kwam bij me op of er morgen nog wel plaats is voor een art director die klassiek schildert. Moet ik ook niet digitaal gaan?

Wel, ik denk van niet. De schilder in de art director moet kunnen werken los van trends en hypes. Hij moet verrassen en verwarren door het tegenovergestelde te doen van wat het publiek verwacht. Hij moet waarden en conventies in vraag stellen, experimenteren met cadrages, formaten, technieken en licht. Hij moet zich bevrijden van wat hoort en moet.

En dat is volgens mij ook de taak van de art director in de schilder.

Want mijn schilderwerk heeft mijn werk als art director beter gemaakt. Ik bekijk en beoordeel mijn creaties nu anders. Beide domeinen verrijken elkaar. Ik haal energie uit mijn schilderijen, en boost daarmee mijn werk als art director. De combinatie werkt perfect.

Tot slot nog dit: ik schilder, maar ik ben geen kunstenaar. Leonardo Da Vinci was een kunstenaar. Ik probeer sterke beelden te maken, die mensen raken. Want ik hang duizend keer liever in een interieur dan in een museum.

Ga gerust eens een kijkje nemen op www.laurentvanloon.com. Kopen mag, maar moet niet. Want ik zei het hierboven al: bevrijd jezelf van wat hoort en moet.